14-09-2019

28-april Rottnest eiland

Parakeet bay

Vandaag is de laatste dag in Australië! Ik ben van Oost naar West getrokken via de zuidelijke kust. Op deze laatste dag ga ik met de veerboot naar Rottnest eiland, een eiland voor de kust bij Perth. Het eiland is zo genoemd door Willem de Vlamingh, een Nederlandse ontdekkingsreiziger. In dienst van de VOC bracht hij de kust van West-Australië in kaart. Hij kreeg, zoals dat gaat, ook de opdracht een inwoner van het gebied te vangen. Tja.

Rottnest eiland googlemaps

Hij was degene die voor het eerst zwarte zwanen zag in de Swan rivier. Hij was dus ook degene die Rottnest eiland op de Westerse kaart zette. Het eiland is van het vaste land gescheiden door de steiging van de zeespiegel na de laatste ijstijd. De lokale Noongar noemden het eiland Wadjemup, wat "plek over het water waar de geesten zijn" betekent. Er is een actie gaande om het eiland weer zo te noemen. Witte Aussies noemen het eiland Rotto. tegenwoordig wordt het eiland door jongeren gebruikt voor een soort springbreak, een beetje zoals ons Terschelling. Pas dus op met bezoeken voor deze data!
Het is een geweldige dag met zonneschijn en ik ga met de trein naar Freemantle en de veerboot over naar het eiland.

Met de trein naar Freemantle
De veerboot naar Rottnest island 

De veerboot neemt ook iedere ochtend de huurfietsen mee nar het eiland, en iedere avond terug naar het vasteland. Dat is niet erg goed voor de fietsen, voortdurend over het zoute water getransporteerd worden!

De fietsen worden getransporteerd naar het eiland

In de haven van Rottnest huur ik een van de fietsen en een helm dis ook hier verplicht is. Ik ga vandaag een rondrit over het eiland maken op de fiets. Op Rottnest eiland zijn geen auto's! Dus alle wegen zijn van de fietsers!
Ik heb me al in dagen niet meer zo vrij en vrolijk gevoeld. Wat een heerlijke dag! Wat een geweldig mooi eiland. De weg gaat langs de kust, de wind waait door je helm, je ruikt de zee, de zon schijnt op je lichaam, het is prachtig!
Het eiland, dat eens de woonplaats was van de oude Noongar stam, diende van 1838 tot 1931 als strafkolonie. Inheemse Aboriginals werden in die tijd van het vasteland naar Rotnest eiland gebracht om te 'pacificeren'. Dit mondde uiteraard uit in slavernij. Naar schatting zaten bijna vierduizend Aboriginals op het eiland vast voor zaken als het branden van struiken of het oogsten van groente op hun voormalige land. Er zijn een aantal plaatsen waar herinneringsplakettes zijn aangebracht over deze verschrikkelijke toestand.
De natuur van het eiland is prachtig. Ik fiets door de duinen en kliffen en zie zwarte salamanders.

De kust en de weg over Rottnest eiland
 Ik bij de Indische oceaan, met de fiets

Halverwege ga ik mijn luchpakket eten aan de rand van de weg. Kleine diertjes komen nieuwsgierig kijken. Quokka's! Het zijn een soort kleine kangaroes die alleen op rottnest eiland voorkomen. De populaties op het vaste land zijn verdwenen met de komst van wilde katten! De diertjes gaan aan mijn fiets snuffelen, en klimmen dan vrolijk op mij!

 Quokka's

De diertjes zijn de eigenlijk naamgever voor het eiland. Willem de Vlamingh dacht dat het een soort ratten waren, vandaar de naam Rottnest, rattennest. Het zijn buideldieren en ze eten voornamelijk grassen en rozemarijn van het eiland, en de kruimels van menselijke lunches.

Ik neem de weg terug naar langs de kust en omdat ik tijd over heb voor het laatste veer weer terug gaat, neem ik een afslag naar de kust toe. Daar vind ik een volledig leeg strand in een baai. Parakeet bay. Ik kan mijn geluk niet op! Een strand zonder mensen, zwemmen!! De golven kabbelen op het strand terwijl ik het water in ga om te pootje baaien. Het hele uur dat ik hier ben komt er helemaal niemand!

Je kunt overnachten op het eiland, maar ik had besloten dat niet te doen en ga met de veerboot terug. Als laatste suprise worden we gevolgd door een dolfijn tot in de haven van Freemantle, die uit het water springt en zo te zien plezier had in het volgen van de boot!


Dit was een geweldige dag. Ik wil graag nog een keer terug naar dit eiland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten